Σύντομη Περιγραφή
Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS) ή Σπαστική (έντερο) Κολίτιδα, είναι μια χρόνια γαστρεντερική διαταραχή η οποία προκαλεί κοιλιακό άλγος (πόνος στην κοιλιά) και διαταραχές στο έντερο συνοδευόμενο με δυσκοιλιότητα ή/και διάρροια. Το IBS (ΣΕΕ – Αγγλικά: Irritable Bowel Syndrome – IBS), είναι μια κοινή διαταραχή λειτουργίας του εντέρου που επιβαρύνει τόσο την υγειονομική περίθαλψη (λόγω συχνών επισκέψεων σε ιατρούς) αλλά και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Είναι η πιο συχνά διαγνωσμένη γαστρεντερική κατάσταση. Το άρθρο αυτό πρόκειται να εστιάσει στα προβιοτικά και το βουτυρικό οξύ για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στο ευερέθιστο έντερο.
Το βουτανικό οξύ ή βουτυρικό οξύ (Αγγλικά: butanoic acid ή butyric acid), ανήκει σε μια ομάδα λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου και δρα ευεργετικά στο γαστρεντερικό σωλήνα. Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου είναι πολύ σημαντικά για την καλή λειτουργία αλλά και ακεραιότητα του βλεννογόνου του παχέος εντέρου. Στο ανθρώπινο σώμα το σχηματίζεται στο παχύ έντερο όταν τα «καλά βακτήρια» στο έντερο διασπάσουν τις διαιτητικές ίνες των τροφών που καταναλώνουμε, ενώ στη φύση το βρίσκουμε ως συστατικό του λίπους στο γάλα και στα παράγωγά του.
Το βουτυρικό οξύ απορροφάται εύκολα από τα εντερικά κύτταρα και χρησιμοποιείται ως κύρια πηγή ενέργειας. Επιπλέον, είναι ένας σημαντικός ρυθμιστής του πολλαπλασιασμού των κολοκυττάρων (κύτταρα του παχέος εντέρου) και της απόπτωσης (κυτταρικός θάνατος). Ρυθμίζει την κινητικότητα της γαστρεντερικής οδού και τη σύνθεση της βακτηριακής μικροχλωρίδας , παρέχοντας ταυτοχρόνως αντιφλεγμονώδη δράση. Η χορήγηση προβιοτικών, επίσης συμβάλλει στην μεγαλύτερη παραγωγή αυτών των λιπαρών οξέων στο παχύ έντερο.
Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια τα οποία βρίσκονται σε τροφές και συμπληρώματα διατροφής. Είναι ασφαλή, παρόμοια με αυτά που βρίσκονται στην καλή εντερική χλωρίδα και έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Οι περισσότεροι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για να προάγουν μία υγιή και ισορροπημένη εντερική χλωρίδα. Κατέχουν πολλά οφέλη, όπως η απώλεια βάρους, βελτίωση της υγείας της καρδιάς, βελτίωση της πέψης και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τι είναι η Σπαστική Κολίτιδα ή αλλιώς το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου;
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος, πρήξιμο με πόνο στο έντερο, κοιλιακή διάταση (φούσκωμα/πρήξιμο στην κοιλιά), μετεωρισμό (αέρια που συσσωρεύονται στο έντερο), διαρροϊκές κενώσεις, δυσκοιλιότητα ή εναλλαγές μεταξύ διάρροιας και δυσκοιλιότητας, ναυτία, αίσθημα ταχείας πλήρωσης του στομάχου, πόνο στο στομάχι και κράμπες συνήθως μετά το φαγητό.
Επηρεάζει το 7-21% των ανθρώπων ανά τον κόσμο, με μεγαλύτερη συχνότητα τις γυναίκες παρά τους άντρες.
Όλα τα συμπτώματα όμως δεν είναι γαστρεντερικά. Για παράδειγμα, η αίσθηση της κούρασης είναι πολύ συχνή σε αυτούς που πάσχουν από ΣΕΕ. Υπάρχουν δύο κατηγορίες στοιχείων που υποστηρίζουν την άποψη ότι η ρύθμιση της σεροτονίνης είναι διαταραγμένη στο IBS. Η απελευθέρωση της σεροτονίνης στο πλάσμα φαίνεται ότι μειώνεται σε εκείνους με IBS που κυριαρχούν στη δυσκοιλιότητα (IBS-C) και αυξάνεται σε IBS-D (IBS-D) που κυριαρχεί στη διάρροια. Ένα ελάττωμα σηματοδότησης σεροτονίνης παρατηρήθηκε τόσο σε IBS όσο και σε ελκώδη κολίτιδα, με μείωση της ανοσοαντιδραστικότητας του φυσιολογικού βλεννογόνου της σεροτονίνης και της μεταδιδόμενης σεροτονίνης και στις δύο ασθένειες .
Σπαστική Κολίτιδα και τα Αίτια που την προκαλούν
Τα ακριβή αίτια του IBS παραμένουν άγνωστα. Κάποια πιθανά αίτια περιλαμβάνουν την αλλοιωμένη γαστρεντερική κινητικότητα, την σπλαχνική υπερευαισθησία, τις αντιδράσεις του οργανισμού σε λοιμώξεις, αλληλοεπιδράσεις του εγκεφάλου με το έντερο, την βακτηριακή υπερανάπτυξη, τις ευαισθησίες σε κάποια τρόφιμα, τη δυσαπορρόφηση στους υδατάνθρακες και τις εντερικές φλεγμονές. Επίσης πιθανολογείται ότι το IBS προκαλείται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής σε συνδυασμό με την κακή διατροφή και το στρες.
Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα του IBS και το στρες να τα χειροτερέψει.
ΣΕΕ και Διάγνωση
Προς το παρόν -κατά την συγγραφή του άρθρου (02/2020)-, δεν υπάρχει διαθέσιμη ειδική εξέταση στην Ελλάδα για την σπαστική κολίτιδα. Από τις πληροφορίες που θα δώσετε στον γαστρεντερολόγο σας, μπορεί να καταλάβει αν έχετε σπαστική κολίτιδα (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου), αποκλείοντας άλλα νοσήματα, επειδή πολλές διαφορετικές παθολογικές καταστάσεις μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα με το ευερέθιστο έντερο. Άλλες εξετάσεις που μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε περιλαμβάνουν: γενική αίματος, έλεγχος για αντισώματα κοιλιοκάκης, καλλιέργεια και παρασιτολογική κοπράνων κ.ά
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Συμπτώματα και διαφορετικοί τύποι
Η διάγνωση του IBS έχει σαν βάση συγκεκριμένα συμπτώματα, μερικά από το οποία είναι το κοιλιακό άλγος με συχνότητα τουλάχιστον μία φόρα την εβδομάδα για χρονικό διάστημα πέρα των τριών μηνών σε συνδυασμό με πόνο που σχετίζεται με την εντερική κινητικότητα και αλλαγή στην συχνότητα και στην σύσταση των κοπράνων.
Σύμφωνα με τα κριτήρια «Ρώμη IV» διακρίνονται οι εξής τύποι σπαστικής κολίτιδας (ευερέθιστου εντέρου):
- Με προεξάρχον σύμπτωμα τη διάρροια (IBS-D: Diarrhea-predominant)
- Με προεξάρχον σύμπτωμα τη δυσκοιλιότητα (IBS-C: Constipation-predominant)
- Με εναλλαγές διάρροιας-δυσκοιλιότητας (μικτού τύπου, IBS-M: Alternating between diarrhea and constipation) και
- Μη καθορισμένου τύπου (IBS-U: Unspecified ) για ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια του IBS, των οποίων όμως οι εντερικές κινήσεις δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν με ακρίβεια σε κανέναν από τους παραπάνω τύπους.
Αντιμετώπιση
Αγωγή για το IBS περιλαμβάνει φάρμακα, βελτιώσεις στη συνήθη δίαιτα και στον τρόπο ζωής, η δίαιτα χαμηλή σε FODMAP η οποία είναι ένα διατροφικό πλάνο που αποκλείει συγκεκριμένου τύπου υδατάνθρακες για ορισμένο χρονικό διάστημα από τη διατροφή (βραχείας αλύσου: ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και αλκοόλες), οι οποίοι ευθύνονται για τα γαστρεντερικά συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς με ΣΕΕ. Η χρήση προβιοτικών επίσης ενδείκνυται για την αγωγή του ΣΕΕ.
Τι είναι τα Προβιοτικά;
Το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα είναι γεμάτο από «καλά βακτήρια», γνωστά ως καλή εντερική χλωρίδα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία. Ωστόσο, για κάποιους λόγους η καλή εντερική χλωρίδα απορυθμίζεται, επιτρέποντας στα επιβλαβή βακτήρια να αυξηθούν. Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια τα οποία βρίσκονται σε τροφές και συμπληρώματα διατροφής. Είναι ασφαλή, παρόμοια με αυτά που βρίσκονται στην καλή εντερική χλωρίδα και έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Οι περισσότεροι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για να προάγουν μία υγιή και ισορροπημένη εντερική χλωρίδα.
Διαθέτουν πολλά οφέλη, όπως η απώλεια βάρους, βελτίωση της υγείας της καρδιάς, βελτίωση της πέψης και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μερικά κοινά προβιοτικά τρόφιμα περιλαμβάνουν το γιαούρτι, το κεφίρ και άλλα τρόφιμα με ζύμωση. Επιπρόσθετα, μερικά προβιοτικά στελέχη τα οποία βρίσκονται σε συμπληρώματα διατροφής περιλαμβάνουν τα Lactobacillus και τα Bifidobacterium.
Πως λειτουργούν τα Προβιοτικά στο ΣΕΕ & στο Παχύ Έντερο
Αρκετές επιστημονικές έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί για να ερευνήσουν τον τρόπο που λειτουργούν τα προβιοτικά ενάντια στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Συγκεκριμένα, τα συμπτώματα του ΣΕΕ έχουν συνδεθεί με μεταβολές στην εντερική χλωρίδα.
Για παράδειγμα, στους ανθρώπους με ΣΕΕ έχουν βρεθεί χαμηλές ποσότητες από προβιοτικά στελέχη και υψηλά επίπεδα βακτηρίων Streptococcus, E. coli και Clostridium. To 84% των ανθρώπων με ΣΕΕ έχουν βακτηριακή υπερανάπτυξη στο λεπτό έντερο, μια κατάσταση που μπορεί να εξηγήσει πολλά από το συμπτώματα τους. Αλλαγές στην εντερική χλωρίδα μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα του ΣΕΕ αυξάνοντας σε συχνότητα τις φλεγμονές, προκαλώντας υπερ-ευαισθησία του εντέρου στα αέρια, μειώνοντας την ανοσοποιητική λειτουργία και αλλάζοντας την πεπτική κινητικότητα.
Τα προβιοτικά λειτουργούν θετικά στον οργανισμό ως εξής:
- αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες
- ενισχύουν τις λειτουργίες φραγμού του ανοσοποιητικού συστήματος
- καταπολεμούν τις φλεγμονές
- μειώνουν τις εντερικές κινήσεις
- μειώνουν την παραγωγή αερίων εφόσον εξισορροπεί την εντερική χλωρίδα
- μειώνουν την ευαισθησία του εντέρου από συσσώρευση αερίων
Τα καλύτερα προβιοτικά για το έντερο
Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι κάποια στελέχη προβιοτικών δρουν πιο αποτελεσματικά σε συγκεκριμένα συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου. Ένα προϊόν το οποίο συνίσταται για αυτά τα συμπτώματα, το οποίο εμπεριέχει και βουτυρικό όξυ, είναι το ActiButir Plus
Βουτυρικό Οξύ: Τι Είναι
Το βουτυρικό οξύ είναι ένα από τα τρία πιο κοινά SCFA (SCFA: Short-Chain Fatty Acids) λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, μαζί με το οξικό οξύ και το προπιονικό οξύ. Αυτά τα τρία λιπαρά οξέα αποτελούν το 90 – 95% των SCFA στο έντερο. Τα SCFA είναι κορεσμένα λιπαρά οξέα που δημιουργούνται όταν τα «καλά βακτήρια» διασπούν τις διαιτητικές ίνες των τροφίμων που καταναλώνουμε.
Ποιά είναι τα οφέλη του
Τα βασικά οφέλη του βουτυρικού οξέος και άλλων SCFAs για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού είναι η ικανότητά τους να εφοδιάζουν τα κύτταρα του παχέος εντέρου με ενέργεια. Από μόνο του παρέχει τα κύτταρα του παχέος εντέρου με περίπου 70% των συνολικών ενεργειακών αναγκών τους. Επιπλέον, είναι ένας σημαντικός ρυθμιστής του πολλαπλασιασμού των κολοκυττάρων (κύτταρα του παχέος εντέρου) και της απόπτωσης (κυτταρικός θάνατος). Ρυθμίζει την κινητικότητας της γαστρεντερικής οδού και τη σύνθεση της βακτηριακής μικροχλωρίδας , παρέχοντας ταυτοχρόνως αντιφλεγμονώδη δράση.
Είναι επίσης γνωστό ότι η κατανάλωση ινών είναι καλή για την πέψη. Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου επειδή προάγει την παραγωγή περισσότερου βουτυρικού οξέος στο έντερο.
Το μεγαλύτερο μέρος του βουτυρικού οξέος στο σώμα προέρχεται από τα βακτήρια στο έντερο ενώ ποσότητα που βρίσκεται στα τρόφιμα είναι μικρή, σε σύγκριση με την ποσότητα που παράγουν τα βακτήρια του εντέρου.
Το βούτυρο είναι μία από τις καλύτερες διαιτητικές πηγές βουτυρικού οξέος. Περίπου 11% του κορεσμένου λίπους σε βούτυρο προέρχεται από SCFAs. Το βουτυρικό οξύ αποτελεί περίπου τα μισά από αυτά τα SCFAs το οποίο βρίσκεται και σε συμπληρώματα διατροφής.
Πως λειτουργεί στο ΣΕΕ
Σε ένα μη υγιές παχύ έντερο, η ποσότητα και η ποιότητα του βουτυρικού οξέος είναι ιδιαίτερα διαταραγμένες, συνεπώς η αναπλήρωσή του μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αποκατάσταση του εντερικού βλεννογόνου. Το βουτυρικό οξύ παρέχει τα κύτταρα του παχέος εντέρου σας με περίπου 70% των συνολικών ενεργειακών αναγκών τους.
Σε κλινικές μελέτες που χρησιμοποιήθηκε αγωγή με βουτυρικό οξύ παρατηρήθηκαν ενδείξεις που παρουσίασαν:
α) Σημαντική Μείωση :
- της συχνότητας του κοιλιακού πόνου κατά τη διάρκεια της αφόδευσης
- της συχνότητας αυθόρμητου κοιλιακού πόνου
- του μεταγευματικού κοιλιακού άλγους
- του κοιλιακού πόνου κατά τη διάρκεια αφόδευσης και
- της πίεσης μετά από αφόδευση
β) Σημαντική Βελτίωση:
- του κοιλιακού πόνου
- της κοιλιακής δυσφορίας
- του ρυθμού εκφύλισης του βλεννογόνου σε ασθενείς με IBS
- της ποιότητα ζωής σε πάσχοντες ασθενείς
ActiButir Plus
To ActiButir Plus είναι ένα προϊόν ειδικού ιατρικού σκοπού με βάση το Bουτυρικό Nάτριο και τα προβιοτικά Lactobacillus Acidophilus LA14 που παρέχεται σε γαστρο-προστατευτικές κάψουλες ικανές να απελευθερώνουν τα δραστικά συστατικά απευθείας στον εντερικό αυλό.
Το βουτυρικό οξύ, μια φυσιολογικά λαμβανόμενη φυσική ουσία με υδρόλυση βουτυρικού νατρίου, ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας με χαρακτηριστική οσμή που παράγεται στο έντερο μετά από ζύμωση των φυτικών ινών από την εντερική βακτηριακή χλωρίδα, μια πολύ σημαντική πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του παχέος εντέρου. Με την παρουσία του βουτυρικού οξέος διεγείρεται ο κύκλος εργασιών και η ωρίμανση των κυττάρων του παχέος εντέρου, ενεργοποιώντας τη διαδικασία αποκατάστασης ιστών των βλεννογόνων του εντέρου.
Αγοράστε online το Actibutir Plus
Ο επιτυχημένος συνδυασμός βουτυρικού οξέως (λιπαρό οξύ βραχέως αλύσου) και Lactobacillus Acidophilus αντιπροσωπεύουν μια λειτουργική συνέργεια για την βελτίωση της συμπτωματολογίας του κοιλιακού άλγους, βοηθώντας στην ανάκτηση της φυσιολογικής εντερικής λειτουργίας.
Είναι χρήσιμο στη διατροφική διαχείριση των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και δυσλειτουργία του εντερικού βλεννογόνου.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το Φύλλο Οδηγιών του ActiButir Plus και το Φυλλάδιο Αναλυτικής Παρουσίασης (για Ενδοκρινολόγους, Διαβητολόγους και Γαστρεντερολόγους), ή καλέστε μας στο
1 ΣΧΟΛΙΟ
πάρα πολύ ενημερωτικό το άρθρο σας.
Πάσχω και εγώ από το συνδρομο ευερεθιστου εντερου και τώρα τελευταία είναι σε έξαρση. Εψαξα σε forum για να δω και άλλους που έχουν ΣΣΕ αλλά δε βρήκα πληροφορίες για το πόσο κρατάνε αυτές οι εξάρσεις. Μήπως γνωρίζετε?
αφηστε ενα σχολιο