Εμφάνιση Κολικών
Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι περίπου 1 στα 5 υγιή νεογέννητα αναπτύσσουν κολικούς στις πρώτες εβδομάδες ζωής. Τα μωρά με κολικούς κλαίνε δυνατά και ακατάπαυστα, συνήθως την ίδια ώρα κάθε μέρα (απόγευμα προς βράδυ).
14/01/2020 | Πρόσφατα Νέα για τους Βρεφικούς Κολικούς
Αν και οι κολικοί είναι δύσκολο να διαγνωστούν, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Pediatrics ανακάλυψε μια σύνδεση μεταξύ των κολικών μωρού και ενός βακτηρίου που ονομάζεται klebsiella (συνήθως βρίσκεται στο δέρμα, το στόμα και τα έντερα).
Μελέτη με 36 μωρά, τα μισά από τα οποία είχαν κολικούς, βρέθηκαν με το βακτήριο και τη φλεγμονή του εντέρου στο τμήμα του πεπτικού σωλήνα μετά από το στομάχι. “Πιστεύουμε ότι το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη αντίδραση, προκαλώντας έτσι τη φλεγμονή του εντέρου”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.
Οι κολικοί μωρού (colic) κάνουν την εμφάνιση τους τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα και συχνά, τίποτα από αυτά που κάνουν οι γονείς δεν φαίνεται να τους βοηθά να αισθανθούν καλύτερα. Το σίγουρο είναι, ότι οι κολικοί βρεφών είναι ενοχλητικοί για τους γονείς αλλά και για τα μωρά, αλλά πρέπει όμως να έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας ότι η διάρκεια τους είναι πολύ μικρή.
Συνήθως εμφανίζονται στις 3 με 6 εβδομάδες ζωής και υποχωρούν τον τέταρτο μήνα ζωής. Είναι σημαντικό για τους γονείς να γνωρίζουν τα πάντα γύρω από τους κολικούς καθώς το έντονο κλάμα των μωρών έχει πολλές επιπτώσεις στην ψυχολογία των γονιών και ιδιαίτερα στης μητέρας, όπου μπορεί να είναι ένα αίτιο για την ενδεχόμενη επιλόχεια κατάθλιψη.
Συμπτωματα Κολικων
Γενικά, όλα τα μωρά είναι κάπως γκρινιάρικα, αλλά οι κολικοί είναι πιο σοβαροί. Τα συμπτώματα τους περιλαμβάνουν:
- Αιφνίδιο, έντονο και συνεχές κλάμα που διαρκεί παραπάνω από 3 ώρες.
- Σύσπαση των ποδιών προς την κοιλιά και σφιγμένες γροθιές.
- Διογκωμένη και τεταμένη κοιλιά.
- Αέρια αλλά και εντερικές κινήσεις.
Τα Αίτια των Κολικών
Τα αίτια των κολικών στα μωρά δεν είναι ακόμη γνωστά στην ιατρική κοινότητα. Πιθανολογείται ότι οφείλονται σε κατανάλωση τροφών από τη θηλάζουσα μητέρα, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
Επίσης, έχουν ενοχοποιηθεί παράγοντες όπως το νευρικό ή το πεπτικό σύστημα του μωρού που μπορεί να είναι «ανώριμο», η κατάποση αέρα κατά τη σίτιση, τυχόν αλλεργίες σε τροφές όπως το γάλα (όταν το μωρό δεν θηλάζει), αλλά και η έκθεση του μωρού σε νικοτίνη κατά την διάρκεια της κύησης.
Στον Παιδιατρο σας: Τι να περιμενετε
Ο γιατρός θα σας ρωτήσει εάν το μωρό σας τρώει, εάν παίρνει βάρος ή εάν έχει διάρροια, πυρετό ή ασυνήθιστα κόπρανα. Εάν θηλάζετε, ο γιατρός μπορεί να ρωτήσει για τα τρόφιμα που καταναλώνετε. Μπορείτε να εργαστείτε από κοινού για να βρείτε τρόπους να κάνετε το μωρό σας να αισθανθεί καλύτερα.
Ο γιατρός θα σας συμβουλέψει να φροντίσετε τον εαυτό σας, να κάνετε διαλείμματα όποτε το θεωρείτε ότι είναι αναγκαίο, ή θα σας συμβουλέψει κατάλληλα, εάν τυχόν φοβάστε ότι βλάπτετε το μωρό σας στην προσπάθεια σας να το βοηθήσετε να ξεπεράσει τους κολικούς. Μπορεί να σας ζητηθεί να ελέγξετε άλλα πεδία υγείας, όπως το πεπτικό σύστημα ή μορφές αλλεργιών που τυχόν να ταλαιπωρούν το βρέφος.
Θεραπειες & Αντιμετωπιση των Κολικων
Θηλασμός και Κολικοί Μωρού
Ταΐστε το μωρό σας όταν εκδηλώσει σημάδια πείνας, συνήθως κάθε 2 με 3 ώρες. Το μητρικό γάλα περιέχει τη φυσική ορμόνη ύπνου, τη μελατονίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου και στη μείωση των κολικών βρεφών, σε σύγκριση με τα βρέφη που τρέφονται με φόρμουλα/γάλα σκόνη.
Θηλασμός και Διατροφή
Αναθεωρείστε τη διατροφή σας! Προσπαθήστε να αποφύγετε την καφεΐνη, τα αεριούχα ποτά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα εσπεριδοειδή, τα προϊόντα σόγιας, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα πικάντικα τρόφιμα. Ανυψώστε το κεφάλι του βρέφους σας κατά τη διάρκεια του φαγητού/θηλασμού και κρατήστε το ψηλά για αρκετή ώρα μετά.
Σε περίπτωση που δίνετε στο μωρό σας φόρμουλα/γάλα σκόνη, ζητήστε από τον παιδίατρο να σας συστήσει ένα brand που δεν βασίζεται στο αγελαδινό γάλα και δεν είναι ενισχυμένο με σίδηρο.
Ποια είναι τα καλύτερα Μπιμπερό για Κολικούς;
Αυτά τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για να επιτρέπουν τη διέλευση του αέρα, έτσι ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες να αναπτύσσονται κολικοί. Κρατήστε το μωρό σε καθιστή στάση όταν το ταΐζετε και κάντε μασάζ στην πλάτη του για να απαλλαγεί από τυχόν φυσαλίδες αερίου.
Κλασική Μουσική
Κρατήστε το μωρό αγκαλιά και προσπαθήστε να το παρηγορήσετε. Εναλλακτικά προσφέρετε μια πιπίλα, κάντε το ένα χλιαρό μπάνιο, πηγαίνετε μια βόλτα με το μωρό (είτε μέσα στο σπίτι ή με το αυτοκίνητο), βάλτε μία απαλή μουσική για μωρά ή κλασική μουσική και χρησιμοποιήστε μια κούνια για να το χαλαρώσετε.
Επίσης… Μην απελπίζεστε!
Θεραπείες με Φάρμακα
Τα φάρμακα δεν ενδείκνυνται για τους κολικούς του μωρού, παρότι τα σκευάσματα με σιμεθικόνη (infacolic) μπορεί να βοηθήσουν.
Συμπληρωματικές και Εναλλακτικές Θεραπείες
Η εξάλειψη των τροφίμων που προκαλούν αέρια και η χρήση υποστηρικτικών βοτάνων ή ομοιοπαθητικών θεραπειών μπορεί να βοηθήσει τους κολικούς του μωρού σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κολικοί στα νεογέννητα μπορεί να προκαλούνται από κάποια τροφική αλλεργία την οποία δεν γνωρίζετε και ίσως χρειαστεί να αλλάξετε το brand της φόρμουλας. Ο παιδίατρος σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε θρεπτικές υποαλλεργικές τροφές για το μωρό σας.
Εάν θηλάζετε, η εξάλειψη των τροφίμων που μπορεί να προκαλούν αέρια ή αλλεργίες από τη διατροφή σας μπορεί επίσης να βοηθήσει. Επιπλέον, η αναπαραγωγή της απαλής μουσικής, η ταλάντευση του μωρού σας ή η χρήση του “λευκού θορύβου” (για παράδειγμα, ένα στεγνωτήριο ή ακόμα και μια ηλεκτρική σκούπα) μπορεί να απαλύνει το κλάμα του βρέφους σας. Ένα ήσυχο περιβάλλον, με χαμηλό φωτισμό μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε το μωρό. Χρησιμοποιείστε τέτοιου είδους τακτικές με την επίβλεψη ενός θεράποντος ιατρού και ενημερώνετε τον παιδίατρο σας για τυχόν αλλαγές ή εναλλακτικές θεραπείες που σκέφτεστε να εφαρμόσετε.
Διατροφή και Συμπληρώματα
Βοτανα για Κολικους Βρεφων
Τα βότανα είναι ένας τρόπος ενίσχυσης και τόνωσης των συστημάτων του σώματος, αν και πολλά βότανα που μπορεί να είναι ασφαλή για τους ενήλικες μπορεί να μην είναι κατάλληλα για βρέφη. Όπως και με οποιαδήποτε θεραπεία, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία.
Στην NutriMedical διαθέτουμε ένα φυτικό ειδικά μελετημένο για βρέφη με κολικούς. Το εν λόγω προϊόν περιέχει βότανα όπως το χαμομήλι (Matricaria chamomile L.), τον μάραθο (Foeniculum vulgare), τον γλυκάνισο (Pimpinella anisum L.), το μελισσόχορτο (Μelissa officinalis L.) και το βάλσαμο λεμονιών, τα οποία έχουν καταπραϋντικές και χαλαρωτικές ιδιότητες. Ο λόγος γίνεται για το σιροπάκι Happy Tummy
Συγκεκριμένα, ο γλυκάνισος και ο μάραθος είναι ένα από τα σημαντικότερα βότανα κατά των αερίων, του τυμπανισμού και της διευκόλυνσης της διαδικασίας της πέψης. Ζητήστε τη γνώμη του παιδιάτρου σας στο να καθορίσει τη σωστή δόση για το μωρό σας.
Χαλαρωτικό Μπάνιο
Ένα χλιαρό μπάνιο με αιθέρια έλαια μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε ένα βρέφος που αντιμετωπίζει κολικούς. Προσθέστε 3 με 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας ή βάλσαμο λεμονιού στο νερό τουλάχιστον 10 λεπτά πριν έρθει το μωρό σε επαφή με το νερό. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή να μην έρθουν σε επαφή τα αδιάλυτα έλαια με τη μύτη, το στόμα και τα μάτια του μωρού.
Μασάζ
Το μασάζ στην κοιλίτσα του μωρού σας μπορεί να το βοηθήσει να αισθανθεί καλύτερα και να απαλλαγεί από τα αέρια. Με απαλές, αργές και κυκλικές κινήσεις κάντε δεξιόστροφες κινήσεις από πάνω προς το κάτω.
Συμπερασματικά
Χρησιμοποιήστε Μόνο οτιδήποτε είναι ασφαλές και θεωρείται ότι βοηθάει το μωρό σας. Θυμηθείτε επίσης ότι το μωρό σας θα ξεπεράσει τους κολικούς σε λίγες εβδομάδες ή και στο μέγιστο, μήνες.
Εάν χρειάζεστε ένα διάλειμμα, ζητήστε από κάποιον που εμπιστεύεστε να παρακολουθήσει το μωρό σας για λίγο.
Κολικοί είναι και θα περάσουν!
Βιταμίνη D
Ο ρόλος της Bιταμίνης D είναι κάτι που μας απασχολήσει στο επόμενο άρθρο μας, τόσο στα βρέφη, αλλά και στους ενήλικες.
Σας φάνηκε χρήσιμο το άρθρο για τους κολικούς βρεφών;
Μοιραστείτε την εμπειρία σας και με άλλους γονείς. Περιμένουμε τα σχόλια σας.
Υπάρχει κάτι το οποίο θα θέλατε εσείς να μάθετε;
17 ΣΧΟΛΙΑ
Πολύ αναλυτικο το αρθρο σας. Μια ερωτηση, ειμαστε τώρα 20 ημερών, και ενώ θηλάζω κανονικά μπορει να αρχισουν τώρα οι κολικοι???
Γιατί από χθες παλι την ιδια ώρα είχαμε κλάμα σαν να ποναει κάπου.
Οι κολικοί συνήθως ξεκινούν την τρίτη εβδομάδα ζωής στα μωράκια οπότε το κλάμα του μωρού σας μπορεί όντως να οφείλεται σε κολικούς. Δώστε προσοχή στα σημάδια που εκδηλώνει, όπως για παράδειγμα αν το κλάμα ξεκινάει και τελειώνει περίπου την ίδια ώρα την ημέρα, αν η κοιλίτσα του είναι τεταμένη, για να μπορέσετε να σιγουρευτείτε ότι όντως είναι κολικοί. Επίσης βεβαιωθείτε ότι το κλάμα δεν οφείλεται στους “συνήθεις ύποπτους”, δηλαδή στην πιθανότητα να πεινάει, να χρειάζεται αλλαγή πάνας ή να νυστάζει. Εφόσον τα έχετε αποκλείσει όλα αυτά τότε μάλλον μιλάμε για κολικούς. Και ενώ ο θηλασμός είναι πραγματικά ότι καλύτερο για το μωρό σας, δυστυχώς δεν αποκλείει το φαινόμενο των κολικών. Δώστε προσοχή στη διατροφή σας και αποφύγετε την κατανάλωση των τροφίμων και ποτών τα οποία θα μπορούσαν να ενοχοποιηθούν, όπως αναλυτικά περιγράφουμε στο άρθρο. Σας ευχόμαστε ότι καλύτερο για εσάς και το μωράκι σας!
η κατασταση εδειξε οτι ήταν ακριβώς έτσι όπως τα περιγράψατε.
Τώρα πια είμαστε πολύ καλύτερα
Σας ευχαριστώ πολύ για την απαντηση!
Υπάρχει περίπτωση να συνεχίζονται οι κολικοί και μετά τους 3 μήνες?
Ρωτάω γιατί είμαστε ήδη στους 4 μήνες και ενώ είχαν σταματήσει… σαν να εμφανίζονται ξανά…
Mariu, αν και οι κολικοί, όπως έχουμε αναφέρει, συνήθως υποχωρούν τον 3ο με 4ο μήνα ζωής του βρέφους, δεν αποκλείεται να συνεχιστούν έως και τον 6ο μήνα ζωής. Σπάνια βέβαια, αλλά όντως υπάρχει αυτή η πιθανότητα.
Εδώ θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι ενδέχεται οι κολικοί μωρού να εμφανιστούν αργότερα από το “αναμενόμενο” χρονικό περιθώριο των 3-6 πρώτων εβδομάδων ζωής και αυτό να εξηγεί γιατί κρατάνε και παραπάνω.
Νέες μελέτες εξάλλου έρχονται στο φως που απορρίπτουν το μύθο ότι οι βρεφικοί κολικοί σχετίζονται αποκλειστικά με το πεπτικό σύστημα των βρεφών και υποστηρίζουν ότι πρόκειται απλά για ένα “νορμάλ φαινόμενο” της ανθρώπινης εξέλιξης.
Όπως κάθε άλλο χαρακτηριστικό λοιπόν το οποίο έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας εκδηλώνεται διαφορετικά από το ένα μωράκι στο άλλο. Καλό λοιπόν είναι να γνωρίζουμε τα γενικά χαρακτηριστικά των κολικών βρεφών, αλλά ως προς το θέμα “Κολικοί μωρού: πόσο κρατάνε και πότε εμφανίζονται” πρέπει να θυμόμαστε ότι το κάθε μωράκι είναι μοναδικό και ενδέχεται οι αντιδράσεις του να διαφέρουν από τα υπόλοιπα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κολικοί δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση και ότι θα περάσουν.
Στην αρχή του άρθρου γραφει “Οι κολικοί μωρού (infacolic)”. Οι κολικοί και ο κολικος δεν είναι το infacolic στα Αγγλικά αλλά infacolic σημαίνει σιμεθικόνη από οσο γνωρίζω…
Ξένια, σας ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο σας. Μόλις το διορθώσαμε καθώς θα πρέπει να λέει colic και όχι infacolic. Θα χαρούμε να διαβάσουμε την γνώμη σας για το συγκεκριμένο άρθρο στο σύνολο του, αλλά και για το πρόσφατο άρθρο μας για τη βιταμίνη D.
Το δικο μου κοριτσακι μολις σαραντισε και βασανιζομαστε απιστευτα απο τους κολικους. Αν δεν τους ειχαμε θα ειμασταν τελεια γιατι ειναι η αγαπη μου πολυ καλοβολη σε ολα και δεν μας ταλαιπωρει καθολου. Στα καλα καθουμενα λοιπον σφαδασει απο πονους και λυγιζει το κορμακι της και εχει πολλα αερια. Σας γραφω γιατι χωρις υπερβολη τα εχω δοκιμασει ολαααα! Και οπου και αν εχω ψαξει και διαβασει στο ιντερνετ στο Facebook και σε φορουμ λυση δεν βρισκω. Το τι εχουμε δοκιμασει, χαλαρη μουσικη, πιπιλες πολλες και διαφορες, ζεστο μπανακι και αλλα και το μονο που ανακουφιζει λιγο ειναι με τον θηλασμο. Περα απο αυτα που λεμε μηπως καμια μανουλα εχει να προτεινει πραγματικους τροπους αντιμετωπισης ??? Ευχαριστω ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Αγγελική, λυπάμαι που το κοριτσάκι σας υποφέρει από κολικούς και ταλαιπωρεί και εσάς! Εφόσον όπως λες τα έχεις δοκιμάσει όλα θα τολμήσω να γράψω κάποια πράγματα τα οποία δεν βλέπω στη λίστα σου και ελπίζω να σας βοηθήσουν. Θα προτείνω λοιπόν την επαφή “δέρμα με δέρμα” με τη μπεμπούλα (ευρύτερα γνωστή μέθοδος ως “Kangaroo care”)κατά τη διάρκεια του θηλασμού και την ώρα που την κρατάτε (και κυρίως εσύ)στις βόλτες σας μέσα στο σπίτι στην προσπάθεια σας να την ηρεμήσετε όταν κλαίει. Μόνο 10 λεπτά επαφής δέρματος με δέρμα έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τα επίπεδα στρες των μωρών και τα τα κάνει να αισθάνονται ήρεμα και ασφαλή. Επίσης σε αυτά που ανέφερες ότι έχεις δοκιμάσει δεν βλέπω το βρεφικό μασάζ το οποίο θα ήταν καλό να γίνεται τις απογευματινές ώρες σαν προληπτική μέθοδος κολικών. Πέρα από όλες αυτές τις τεχνικές, τα συμπληρώματα, τις συμβουλές όμως θα ήθελα επίσης να τονίσω πόσο σημαντικό είναι εσύ και ο σύντροφός σου να κάνετε συχνά διαλείμματα την ώρα που η μικρούλα κλαίει, έτσι ώστε να μην της μεταφέρετε το δικό σας άγχος. Επιτρέψτε σε αυτούς που εμπιστεύεστε να σας βοηθήσουν και να φροντίσουν τη μπεμπούλα έως ότου νιώσετε έτοιμοι να την πάρετε πίσω στην αγκαλιά σας και να συνεχίσετε την προσπάθεια. Σύντομα όλα αυτά δεν θα είναι τίποτα άλλο από μία ανάμνηση.
Καλησπερα και εμεις αντιμετωπθζουν θεμα με τους κολικους ειμαστε 20ημερων σχεδον και το μονο που το ηρεμει τον μπεμπη ειναι ο θηλασμος αν και ζηταει συνεχεια ανα ωρα και λιγοτερο και οτι τονεχουμε συνεχεια αγκαλια με.το που θα κανουμε.κινηση να τον ξαπλωσουμε στην κουνια ξυπναει με κλαμματα .Ειναι φυσιολογικο αυτο??
Αγαπητή Γιώτα, καταρχήν να σας ζήσει το μωράκι σας. Αυτό που μας περιγράψατε στο σχόλιο σας είναι απολύτως φυσιολογικό για ένα μωράκι που μόλις ξεκίνησε να εκδηλώνει σημάδια κολικών. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι ο μητρικός θηλασμός φαίνεται να ανακουφίζει το μπέμπη σας οπότε να το συνεχίσετε. Το γεγονός ότι ξυπνάει με τον που τον ακουμπάτε στην κούνια είναι επίσης φυσιολογικό για όλα τα μωράκια και δεν θα πρέπει να σας απογοητεύει. Ο μπέμπης θα πρέπει να μάθει σιγά σιγά ότι θα πρέπει να κοιμάται στην κούνια/λίκνο του οπότε καλύτερα τώρα παρά μετά που θα μεγαλώσει και θα έχουν εδραιωθεί κάποιες καταστάσεις. Αν είναι το πρώτο σας μωράκι είναι φυσιολογικό να σας έχει καταβάλει η κούραση και το άγχος από όλη αυτή την κατάσταση. Η μητρότητα δεν είναι εύκολο πράγμα. Όμως θα ήθελα να θυμάστε ότι το κλάμα του μωρού είναι επικοινωνία και δεν θα πρέπει να το φοβόμαστε. Αν όχι στις κρίσεις κολικού, προσπαθήστε τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας να τον κοιμίζετε στο κρεβατάκι του για να συνηθίσει. Έτσι η προσαρμογή του θα είναι πιο εύκολη και θα ξεκουράζεστε και εσείς πιο άνετα στο δικό σας το κρεβάτι. Σας ευχόμαστε το καλύτερο, τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη απορία προκύψει.
Είμαι νέα μαμά και έχω την εξής γενική απορία Τι είναι οι κολικοί και ποια συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά ώστε να καταλάβουμε ότι έχει το μωρό μου;
Εμάς ξεκίνησαν από την 4η μέρα τις ζωής της με πολύ κλάμα να μαζεύει τα ποδαράκια τις και όλο το βράδυ αϋπνία το μωρό
Γειά σας διάβασα το κείμενό σας και θα συμφωνήσω ότι η επιστήμη δεν γνωρίζει πολλά για τους κολικούς. Όπως και σε αυτά που γράφεται βλέπω λάθη. Έχω καταφέρει να καταλάβω την αιτία για τους κολικούς και το κλάμα δεν διαρκή παραπάνω από 5 10 λεπτά. Επίσης το βράδυ κοιμάται μέχρι το πρωί ευχάριστα σε σχέση με το πρώτο παιδί που έκλαιγε. Και αν δεν είχα τον άντρα μου και άλλες καταστάσεις που με αναστατονουν δεν θα έκλαιγε και καθόλου.
Τι ακριβώς κάνεις Θάλεια και ανακουφίζεται και κλαίει τόσο λίγο;;; Έχω αγχωθει
Μπορείς @Μπλετσιου Θάλεια να μας πείτε τρόπους ;
Μπορείς @Μπλετσιου Θάλεια να μας πείτε τρόπους ;
αφηστε ενα σχολιο