Βιταμίνη D: Απαντάμε στις 10 πιο κοινές ερωτήσεις Previous item Προβιοτικά & Βουτυρικό... Next item Κολικοί Μωρού: Τι είναι...

Βιταμίνη D: Απαντάμε στις 10 πιο κοινές ερωτήσεις

Τελευταία ενημέρωση 20 Μαρτίου 2020

Τι είναι η βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D, όπως και δύο μορφές της (D2 & D3),  είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που είναι φυσικά παρούσα σε πολύ λίγα τρόφιμα, προστιθέμενη σε κάποια άλλα και διατίθεται ως συμπλήρωμα διατροφής μέσω σκευασμάτων.


Παράγεται φυσικά ως προ-ορμόνη στο δέρμα, με τη δράση του ηλιακού φωτός και στη συνέχεια μετατρέπεται σε ισχυρή ορμονική μορφή. Ωστόσο, αρκετοί παράγοντες περιορίζουν τη φυσική παραγωγή της στο ανθρώπινο σώμα και κατ’ επέκταση απαιτείται η συμπλήρωση της.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ποικίλων ασθενειών, όπως η κατάθλιψη, ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Μαζί με την οιστραδιόλη βοηθούν στην αντιμετώπιση της καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη.

COVID-19 Κορωναϊός & Βιταμίνη D – Πρόσφατες μελέτες

Σύμφωνα με το Wikipedia της Βιταμίνης D, το vitamindwiki.com, η βιταμίνη D έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι επιτυχώς έχει προλάβει και/ή θεραπεύσει πολλούς ιούς, συμπεριλαμβανομένων 5 παρόμοιων με τον COVID-19 κορωνοϊό.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της απέναντι στον COVID-19 Κορωναϊό

 • Η βιταμίνη D δρα στο σώμα σαν μια ορμόνη που χρησιμοποιείται από κάθε κύτταρο ξεχωριστά.
 • Είναι ιδιαίτερα καλή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, για την ακρίβεια, αποτελεί ζωτικό σημείο της άμυνας μας έναντι ασθενειών.
 • Η βιταμίνη D έχει αποδειχθεί σε ελεγχόμενες δοκιμές ότι είναι ικανή να αποτρέψει ή να θεραπεύσει τουλάχιστον 30 ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των ιογενών λοιμώξεων.
 • Η βιταμίνη D3 μπορεί να αποτρέψει ή και να θεραπεύσει το κοινό κρυολόγημα, τη γρίπη καθώς και 5 μορφές κοροναϊού. Για παράδειγμα, υπάρχει κίνδυνος γρίπης κατά 7 φορές μικρότερο για άτομα που έχουν επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα υψηλότερα από 30 ng/ml.
 • Είναι πολύ νωρίς για τα αποτελέσματα της μελέτης για τη βιταμίνη D και τον COVID-19 κορονοϊό, αλλά είναι λογικό να αναμένουμε ότι η βιταμίνη D θα έχει παρόμοιο αντίκτυπο σε αυτήν την μορφή του όπως και σε άλλους κοροναϊούς.
 • Η βιταμίνη D παράγεται στο δέρμα με έκθεση στον ήλιο. οι άνθρωποι που περνούν πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους έχουν μεγαλύτερη ασυλία. Για παράδειγμα, στην ισπανική πανδημία γρίπης το 1918, οι ασθενείς ήταν 3 φορές λιγότερο πιθανό να πεθάνουν εάν είχαν καθημερινή έκθεση στον ήλιο.

[su_pullquote]

Βιταμινη D3 σε υγρή μορφή

[/su_pullquote]

Βιταμίνη D3 σε Υγρή Μορφή – VITADI

Τιμή: 12,50 € 

Ενισχύστε το Ανοσοποιητικό σας απέναντι στον Κορωνοϊό

Ειδική προσφορά για την περίοδο του ιού
-25% (9,38 €) για την αγορά 1 τεμαχίου
-35% (16,26 €) για την αγορά 2 τεμάχιων

Βασικά χαρακτηριστικά: Η Vitadi ανήκει στα σκευάσματα βιταμίνης D3 σε υγρή μορφή η οποία είναι κατάλληλη και για τα παιδιά, με φυσικό άρωμα και ευχάριστη γέυση, όπου καθιστά ευκολότερη και την λήψη της

Εκτιμήσεις: Λαμβάνουμε πολλαπλά θετικά σχόλια σχετικά με την ιδιαίτερη γεύση της και το πόσο αγαπητή γίνεται στα παιδιά

Αγοράστε online την VITADI


Βιταμίνη D και υγεία των οστών

Σε μία πρόσφατη μελέτη, της 12ης Ιουνίου 2019, παρουσιάζονται συνεργιστικές επιδράσεις της ανεπάρκειας βιτ. D και της οιστραδιόλης στο μεταβολικό σύνδρομο. Σε συνδυασμό με τα οιστρογόνα, έχουν ήδη δείξει καλά τεκμηριωμένα αποτέλεσματα στην βελτίωση της υγείας των οστών ειδικά στις γυναίκες. Μια νέα μελέτη από την Κίνα δείχνει ότι αυτός ο ίδιος συνδυασμός θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου, ενός συνόλου συνθηκών που αυξάνουν τον καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται ηλεκτρονικά στο περιοδικό Menopause, The North American Menopause Society (NAMS) .

Τι κάνει και ποιος είναι ο ρόλος της;

• Βοηθά στην απορρόφηση και διατήρηση των επιπέδων ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα και είναι απαραίτητη για το σχηματισμό οστών και δοντιών.
• Επιτρέπει στο σώμα να παράγει περισσότερα από 200 πεπτίδια με αντι-μικροβιακή λειτουργία.
• Μελέτες υποστηρίζουν ότι εμποδίζει την εμφάνιση του μεταβολικού καρκίνου και του καρκίνου του δέρματος [1].
• Υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία σε αποτελέσματα κλινικών μελετών, ότι αναστέλλει τον παράγοντα προδιάθεσης για τις νευρο-εκφυλιστικές παθήσεις όπως το Αλτσχάϊμερ. [2]
• Στα παιδιά, αποτρέπει την εμφάνιση της Ραχίτιδας (του οποίου τα χαρακτηριστικά είναι το κοντό σώμα, οι διαταραχές στη βάδιση και η αναπτυξιακή καθυστέρηση και εμφανίζεται στα δύο πρώτα χρόνια ζωής) και την αντίστοιχη πάθηση στους ενήλικες, την οστεομαλάκυνση.  Στους ηλικιωμένους η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης οδηγεί σε οστεοπόρωση και σε κατάγματα. [3]

Βιταμινη D οστα

Γράφημα ασθενειών των οστών σε επίπεδα βιταμίνης D (καλσιδιόλη) στο αίμα

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην έλλειψη της;

· Περιορισμένη έκθεση στον ήλιο (λόγω αστικοποίησης και αλλαγής τρόπου ζωής)
· Εποχή του έτους (οι φθινοπωρινοί μήνες, εξαιτίας απουσίας του ήλιου δεν συμβάλλουν στην σύνθεση της)
· Ώρα της ημέρας (καλύτερες ώρες έκθεσης στον ήλιο είναι αυτές όπου οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα, δηλαδή κατά τις μεσημβρινές ώρες)
· Αντηλιακές κρέμες (γνωρίζατε ότι ακόμη και ένας χαμηλός δείκτης προστασίας όπως 10 SPF μπλοκάρει το 90% της βιταμίνης D την οποία θα μπορούσαμε να πάρουμε από τον ήλιο;)
· Ρουχισμός
· Ηλικία (άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας παρουσιάζουν μειωμένη ικανότητα σύνθεσης της)
· Παχυσαρκία (η “βιταμίνη του ήλιου” απορροφάται από τον λιπώδη ιστό και τα επίπεδα στο αίμα μειώνονται)

Γιατί υπάρχει στην Ελλάδα επιδημία ανεπάρκειας των βιταμινών D και D3;

· Δερματική χρώση (στις Μεσογειακές χώρες το σκούρο δέρμα δυσχεραίνει την πρόσληψη της).
· Στις Μεσογειακές χώρες δεν καταναλώνουμε τις λιπαρές τροφές που την περιέχουν αφού το κύριο λίπος της διατροφής μας είναι το ελαιόλαδο.
· Το γεωγραφικό πλάτος της Ελλάδας (34°- 41°)  δεν επιτρέπει επαρκή υπεριώδη ακτινοβολία τους χειμερινούς μήνες και ιδιαίτερα στις βόρειες περιοχές της (γεωγραφικό πλάτος> 39°).

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D;

Τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη D

Τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη D

· Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γάλα το οποίο είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D).
· Τα αυγά και συγκεκριμένα, οι κρόκοι.
· Τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, μπακαλιάρος, πέστροφα,) που αλιεύονται και δυστυχώς όχι παραγωγής ιχθυοτροφείου.
· Μουρουνέλαιο (το οποίο όμως πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή λόγω της περιεκτικότητας του σε Βιταμίνη Α, η οποία σε μεγάλη συγκέντρωση μπορεί να αποδειχτεί βλαβερή για τον οργανισμό).
· Τα μανιτάρια τα οποία εκτίθενται σε υπεριώδες φως έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμινών.
· Ο τόνος (κονσέρβα σε νερό).
· Οι σαρδέλες (κονσέρβα σε λάδι).
· Το συκώτι (βοδινό ή από μοσχάρι).

Πως μπορούμε να καλύψουμε τις καθημερινές μας ανάγκες;

· Απολαμβάνουμε τα παιχνίδια στον ήλιο σε ώρες που η ακτινοβολία του ήλιου δεν βλάπτει την υγεία μας.
· Καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια στην εν λόγω βιταμίνη.
· Προμηθευόμαστε συμπλήρωμα διατροφής σε σκευάσματα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ το οποίο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού. H Nutrimedical, διαθέτει το VitaDi το οποίο εκτός από βιταμίνη D3 περιέχει και βιταμίνη Ε που προστατεύει τα κύτταρα από οξείδωση. Μερικές σταγόνες είναι αρκετές για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη D. Έχει υπέροχη γεύση και έναν εύχρηστο δοσομετρητή που καθιστά τη λήψη του παιχνίδι από βρέφη και παιδιά.

[su_pullquote]Θα μπορούσε η βιταμίνη D να είναι το απόλυτο συμπλήρωμα διατροφής;

Η έρευνα του νοσοκομείου Brigham & Womens δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή του άσθματος στα παιδιά, των καταγμάτων του ισχίου στους ενήλικες και ενδεχομένως σε πολλά άλλα συμπτώματα.
[/su_pullquote][su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/embed/NXeqjUeqGhE” width=”961″ height=”721″ frameborder=”0″ allowfullscreen=”allowfullscreen” autohide=”yes” rel=”no” fs=”no” modestbranding=”yes”]

Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (δοσολογία) ;

Η δοσολογία της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς είναι η ηλικία, η φυλή στην οποία ανήκουμε, το γεωγραφικό πλάτος της χώρας που κατοικούμε, την εποχή του χρόνου, την έκθεση στον ήλιο, το ρούχισμό και άλλους.
Οι συστάσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής υποδηλώνουν ότι μια μέση ημερήσια πρόσληψη 400-800 IU, ή 10-20 μικρογραμμαρίων, είναι επαρκής για το 97,5% των ανθρώπων. [4] Ωστόσο, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ημερήσια πρόσληψη πρέπει να είναι υψηλότερη από αυτή εάν δεν εκτίθεστε στον ήλιο.
Τα παχύσαρκα άτομα μπορεί επίσης να χρειαστούν υψηλότερες ποσότητες δοσολογίας. [5]

Δεν ενδείκνυται μεγαλύτερη πρόσληψη βιταμίνης D από αυτήν που σας έχει καθορίσει ο θεράποντας ιατρός, καθότι τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως καρδιακές αρρυθμίες, μειωμένη όρεξη, συχνοουρία, ναυτία, τάση προς έμετο ή αποπροσανατολισμό. Παρενέργειες που δικαιολογούνται στην προσπάθεια του οργανισμού να αποβάλλει τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου.

Ποιες ιατρικές καταστάσεις προδιαθέτουν έλλειψη βιταμίνης D;

· Η παχυσαρκία
· Η χρόνια νεφρική νόσος
· Ηπατική ανεπάρκεια
· Η χρήση φαρμάκων που αυξάνουν την κατανάλωση βιταμίνης D (αντισπασμωδικά, αντιεπιληπτικά, κορτικοειδή, φάρμακα για AIDS) τα οποία και συμβάλουν στο μεταβολισμό της.
· Παθολογικές καταστάσεις του γαστρεντερικού συστήματος, είτε λόγο νοσημάτων (π.χ κοιλιοκάκη, νόσο Crohn, κυστική ίνωση), είτε λόγο χειρουργικών επεμβάσεων που αφαιρούν ή παρακάμπτουν τμήματα του εντέρου ή του στομάχου (π.χ γαστρικό bypass)

Συμπτώματα έλλειψης

1. Συχνές Λοιμώξεις

Ένας από τους σημαντικότερους ρόλους της είναι η διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να είμαστε σε θέση να καταπολεμήσουμε τους ιούς και τα βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες. Εάν αρρωσταίνετε συχνά, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να είναι ένας από τους υπαίτιους . Mελέτες έδειξαν, μια σύνδεση μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης D και λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού όπως το κρυολόγημα, η βρογχίτιδα και η πνευμονία. [6]

2. Αίσθηση κόπωσης

Το αίσθημα κόπωσης μπορεί να έχει πολλές αιτίες και η ανεπάρκεια της μπορεί να είναι ένα από αυτά. Δυστυχώς, συχνά παραβλέπεται ως πιθανή αιτία. Μελέτες περιπτώσεων έδειξαν ότι πολύ χαμηλά επίπεδα αίματος μπορεί να προκαλέσουν κόπωση που έχει σοβαρή αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής.  [7]

3. Οσφυαλγία

Συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των οστών με πολλούς τρόπους. Βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου. Ο πόνος των οστών και ο πόνος στην κάτω πλάτη μπορεί να είναι σημάδια ανεπαρκών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα. [8]

4. Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση συχνά αποδίδεται στο άγχος, γεγονός που είναι σίγουρα μια κοινή αιτία. Ωστόσο, όταν η απώλεια μαλλιών είναι σοβαρή, μπορεί να οφείλεται σε ασθένεια ή έλλειψη θρεπτικών ουσιών. Η απώλεια μαλλιών στις γυναίκες έχει συνδεθεί με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, αν και υπάρχει ελάχιστη έρευνα για αυτό μέχρι σήμερα. [9]

Η Alopecia areata (αλωπεκία στα Ελληνικά) είναι μια συνηθισμένη μορφή αυτοάνοσης νόσου που χαρακτηρίζεται από σοβαρή απώλεια μαλλιών του το τριχωτού της κεφαλής και άλλα μέρη του σώματος. Περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων επηρεάζουν άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. Η αλωπεκία μπορεί να εμφανιστεί κατά την διάρκεια όλων των  παιδικών ηλικιακών ομάδων και ενδεχομένως να προκαλέσει ψυχολογικό στρες στους ασθενείς αλλά και τους γονείς. Η D παίζει ρόλο στην ανοσολογική ρύθμιση και τη συντήρηση του κύκλου της τρίχας όπου τα χαμηλά επίπεδα της συνδέονται με την αλωπεκία και μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου. [10]

Πως μπορεί κανείς να μάθει αν έχει έλλειψη βιταμίνης D;

Με μια απλή εξέταση αίματος (25-υδροξυ).
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής (Institute of Medicine) οι παρακάτω μετρήσεις στο αίμα έδειξαν αν κάποιος έχει επαρκή ποσότητα της βιταμίνης ή χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια ή έλλειψη. [11]

Κατάσταση βιταμίνης D σε σχέση με τα επίπεδα 25 (OH) D

Επαρκής: 25 (ΟΗ) D μεγαλύτερη από 20 ng / ml (50 nmol/l).
Ανεπαρκής: 25 (OH) D μικρότερη από 20 ng / ml (50 nmol/l).
Έλλειμμα: 25 (ΟΗ) D μικρότερο από 12 ng / ml (25 nmol/l).

Ποια η διαφορά των βιταμίνων D2 και D3;

Η D2 (ergocalciferol) βρίσκεται σε φυτικά προϊόντα (όπως τα μανιτάρια), ενώ η D3 (cholecalciferol) σε ζωικά (όπως τα αυγά και το ψάρι). Οι δύο μορφές της βιταμίνης D, θεωρούνταν μέχρι σήμερα ισοδύναμες διότι μετατρέπονται τελικά στους νεφρούς στο μόριο που ονομάζεται 25(OH)D και κυκλοφορεί στο αίμα δρώντας ως ορµόνη. [13]

Βέβαια, μια Βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition από ερευνητές του Πανεπιστήμιο του Σάρεΐ βρήκε ότι η μορφή D3 έχει αρκετά μεγαλύτερη επίδραση από τη μορφή D2. Συνιστάται λοιπόν η χορήγηση D3, καθώς η χοληκαλσιφερόλη αποτελεί τη φυσική μορφή και έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει τα επίπεδα της ολικής βιταμίνης D αποτελεσματικότερα. [12]

Σας φάνηκε χρήσιμο το άρθρο για την Βιταμίνη D;

Μοιραστείτε την εμπειρία σας και με άλλους γονείς.  Περιμένουμε τα σχόλια σας.

Υπάρχει κάτι το οποίο θα θέλατε εσείς να μάθετε;
[su_expand more_text=”Δείτε την Βιβλιογραφία” less_text=”Αποκρύψτε την Βιβλιογραφία”]
Σημειώστε το στα σχόλια και θα προσπαθήσουμε να το συμπεριλάβουμε στο επόμενο άρθρο μας.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Cancer Manag Res. 2019; 11: 3691–3701. Apolipoprotein M could inhibit growth and metastasis of SMMC7721 cells via vitamin D receptor signaling. Miaomei Yu, Lili Pan, Chen Sang, Qinfeng Mu, Lu Zheng, Guanghua Luo, and Ning Xu. [Σχετικό επιστημονικό άρθρο]
  2. Vitam Horm. 2011;86:23-62. doi: 10.1016/B978-0-12-386960-9.00002-2. Vitamin D and innate and adaptive immunity. Hewison M1. [Σχετικό επιστημονικό άρθρο]
  3. Am J Clin Nutr. 2008 Apr;87(4):1080S-6S. Vitamin D deficiency: a worldwide problem with health consequences. Holick MF1, Chen TC. [Σχετικό επιστημονικό άρθρο]
  4. J Clin Endocrinol Metab. 2011 Jan;96(1):53-8. doi: 10.1210/jc.2010-2704. Epub 2010 Nov 29. The 2011 report on dietary reference intakes for calcium and vitamin D from the Institute of Medicine: what clinicians need to know.Ross AC1, Manson JE, Abrams SA, Aloia JF, Brannon PM, Clinton SK, Durazo-Arvizu RA, Gallagher JC, Gallo RL, Jones G, Kovacs CS, Mayne ST, Rosen CJ, Shapses SA. [Σχετικό επιστημονικό άρθρο]
  5. PLoS One. 2014 Nov 5;9(11):e111265. doi: 10.1371/journal.pone.0111265. eCollection 2014. The importance of body weight for the dose response relationship of oral vitamin D supplementation and serum 25-hydroxyvitamin D in healthy volunteers.Ekwaru JP1, Zwicker JD2, Holick MF3, Giovannucci E4, Veugelers PJ1.  [Σχετικό επιστημονικό άρθρο]
  6. Trop Doct. 2017 Jan;47(1):77-84. Epub 2016 May 13. Vitamin D deficiency and lower respiratory tract infections in children: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Jat KR1. [Σχετικό επιστημονικό άρθρο]
  7. Respir Res. 2014 Apr 27;15:53. doi: 10.1186/1465-9921-15-53. Vitamin D deficiency in community-acquired pneumonia: low levels of 1,25(OH)2 D are associated with disease severity. Pletz MW1, Terkamp C, Schumacher U, Rohde G, Schütte H, Welte T, Bals R; CAPNETZ-Study Group. [Σχετικό επιστημονικό άρθρο]
  8. Springerplus. 2015 Oct 7;4:584. doi: 10.1186/s40064-015-1376-x. eCollection 2015. Vitamin D deficiency and fatigue: an unusual presentation. Johnson K1, Sattari M1. [Σχετικό επιστημονικό άρθρο]
  9. J Clin Sleep Med. 2010 Dec 15;6(6):605-8. Resolution of hypersomnia following identification and treatment of vitamin d deficiency. McCarty DE1. [Σχετικό επιστημονικό άρθρο]
  10. Pain Physician. 2015 Sep-Oct;18(5):E853-62. High Prevalence of Hypovitaminosis D in Indian Chronic Low Back Patients. Ghai B, Bansal D, Kapil G, Kanukula R, Lavudiya S1, Sachdeva N2. [Σχετικό επιστημονικό άρθρο]
  11. Skin Pharmacol Physiol. 2013;26(2):101-7. doi: 10.1159/000346698. Epub 2013 Feb 20. Serum ferritin and vitamin d in female hair loss: do they play a role? Rasheed H1, Mahgoub D, Hegazy R, El-Komy M, Abdel Hay R, Hamid MA, Hamdy E. [Σχετικό επιστημονικό άρθρο]
  12. J Clin Endocrinol Metab. 2008 Aug;93(8):3015-20. doi: 10.1210/jc.2008-0350. Epub 2008 May 20.
   Short and long-term variations in serum calciotropic hormones after a single very large dose of ergocalciferol (vitamin D2) or cholecalciferol (vitamin D3) in the elderly. Romagnoli E1, Mascia ML, Cipriani C, Fassino V, Mazzei F, D’Erasmo E, Carnevale V, Scillitani A, Minisola S. [Σχετικό επιστημονικό άρθρο]
  13. Am J Clin Nutr. 1998 Oct;68(4):854-8.
   Evidence that vitamin D3 increases serum 25-hydroxyvitamin D more efficiently than does vitamin D2.
   Trang HM1, Cole DE, Rubin LA, Pierratos A, Siu S, Vieth R. [Σχετικό επιστημονικό άρθρο]
  14. World J Diabetes. 2015 Jul 10;6(7):896-911. doi: 10.4239/wjd.v6.i7.896.
   Metabolic syndrome: A review of the role of vitamin D in mediating susceptibility and outcome.
   Strange RC1, Shipman KE1, Ramachandran S1.
  15. Public Health Nutr. 2012 Nov;15(11):2047-53. doi: 10.1017/S1368980012003217. Epub 2012 Aug 3.
   Vitamin D intake and serum vitamin D in ethnically diverse urban schoolchildren.
   Au LE1, Economos CD, Goodman E, Must A, Chomitz VR, Sacheck JM.
  16. Am J Clin Nutr. 2004 Dec;80(6 Suppl):1710S-6S. doi: 10.1093/ajcn/80.6.1710S.
   Vitamin D fortification in the United States and Canada: current status and data needs.
   Calvo MS1, Whiting SJ, Barton CN.
  17. Acta Derm Venereol. 2011 Mar;91(2):115-24. doi: 10.2340/00015555-0980.
   Factors influencing vitamin D status.
   Tsiaras WG1, Weinstock MA.
  18. Am J Clin Nutr. 2003 Jan;77(1):204-10.
   Human serum 25-hydroxycholecalciferol response to extended oral dosing with cholecalciferol.
   Heaney RP1, Davies KM, Chen TC, Holick MF, Barger-Lux MJ.
  19. Am J Clin Nutr. 2007 Jan;85(1):6-18.
   Risk assessment for vitamin D.
   Hathcock JN1, Shao A, Vieth R, Heaney R.
  20. Clinical Nutrition ESPEN June 2016 Volume 13, Page e70. Vitamin D deficiency in adult women in Greece
   Emmanuella Magriplis1, Aliona Stratulat
   Endocrine Abstracts (2018) 56 P212 | DOI: 10.1530/endoabs.56.P212
   The prevalence of Vitamin D deficiency in a Greek and a Cypriot population sample
   Souzana Eirini Xyda1, Kalliopi Kotsa1, Argyrios Doumas1, Manolis Papanastasiou1, George Samoutis2,* & Alexandros Anastasios Garyfallos
  21. J Bone Miner Metab. 2007;25(3):198-203. Epub 2007 Apr 20.
   Vitamin D deficiency in the elderly in Athens, Greece.
   Papapetrou PD1, Triantaphyllopoulou M, Karga H, Zagarelos P, Aloumanis K, Kostakioti E, Vaiopoulos G.

[/su_expand]

36 ΣΧΟΛΙΑ

 • ΠΑ Posted July 26, 2019 5:01 PM

  χρησιμες πληροφοριες! να ρωτησω κάτι. Πόσο χρόνο δηλαδή πρέπει να κάτσουμε στον ηλιο για να παρουμε βιταμινη d? Kai ειδικά τα παιδιά, τώρα που λένε οτι ο ήλιος είναι επικινδυνος πόση ώρα να καθονται? ευχαριστώ

  • NutriMedical Team Posted August 9, 2019 11:45 AM

   ΠΑ σε ευχαριστούμε για την ερώτηση. Η απάντηση στο ερώτημα σου δυστυχώς δεν είναι τόσο εύκολη καθώς όπως εξηγήσαμε στο άρθρο μας το πόσο βιταμίνη D πρέπει να πάρουμε για να καλύψουμε τις καθημερινές μας ανάγκες εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η απόχρωση του δέρματος μας, ο ρουχισμός ανά εποχή, το βάρος μας κλπ. Η έκθεση μας στον ήλιο θα πρέπει να γίνεται σε λογικά και ασφαλή πλαίσια και ειδικά όσον αφορά τα παιδιά που έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα. Την πιο ορθή απάντηση μπορεί να σου προσφέρει ένας δερματολόγος ή ο παιδίατρος σας.

 • kostas Posted August 28, 2019 5:33 PM

  Αρκετα κατατοπιστικό το άρθρο σας.
  Να κάνω μία ερωτηση
  τι ωρα να παιρνω βιταμινη d?
  Δηλάδη με συμπληρωμα διατροφής ποια θα ήταν η καταλληλη ώρα της ημέρας ?

  • NutriMedical Team Posted September 30, 2019 12:45 PM

   Κώστα, σας ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο. Όσον αφορά την κατάλληλη ώρα της ημέρας για τη μέγιστη απορρόφηση της βιταμίνης D θα σας συμβουλεύαμε να την πάρετε με το μεσημεριανό σας γεύμα. Θα ήταν καλό όμως να συμβουλευτείτε και τον ιατρό σας. Ευχαριστούμε πολύ.

 • Κατερίνα Παπαδοπούλου Posted October 3, 2019 10:22 AM

  εχω μια απορία σχετικά με την βιταμίνη d και καταθλιψη αν μπορείτε να με κατατοπίσετε λίγο. Μπορεί η κατάθλιψη να σχετίζεται με την έλλειψη της βιταμίνης D??? Τι αλλά συμπτώματα μπορεί να παρουσιάζει ένας ενήλικας που να δειχνε ότι εχε ισως έλλειψη της βιταμίνης d?? Εφτασα να γράφω σε φορουν γιατί οι γιατροι μου λενε να παρω χάπια για την καταθλιψη!
  σας ευχαριστώ πολύ

 • ΕΥΗ Posted October 7, 2019 4:03 PM

  Το άρθρο σας ειναι κατατοπιστικό και με βοήθησε αρκετά . Έχω έλλειψη βιταμινης D και έχω την εξής απορία. Ποιο σκεύασμα της βιταμίνης θα επηρεάσει λιγότερο τα νεφρα. Το ρωτάω γιατί έχω ψαμμίαση και στα 2 νεφρά ενώ παλαιότερα έκανα κολικο. Θέλω να πάρω συμπλήρωμα Αλλά δεν θέλω να επιβαρυνω τα νεφρα μου . Γενικά είναι επιφοβη η λήψη συμπληρώματος?

  • NutriMedical Team Posted October 8, 2019 11:49 AM

   Εύη, χαιρόμαστε που το άρθρο μας σας φάνηκε χρήσιμο. Εφόσον υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D σίγουρα θα ήταν καλό να χρησιμοποιηθεί κάποιο συμπλήρωμα διατροφής για να καλυφτούν οι ανάγκες του οργανισμού στη συγκεκριμένη βιταμίνη μιας και ο καιρός αυτές τις μέρες δεν είναι και τόσο “συνεργάσιμος” σε ότι αφορά αυτό το κομμάτι τέλος πάντων. Το VitaDi είναι ένα σκεύασμα το οποίο δεν πρόκειται να επιβαρύνει τη λειτουργία των νεφρών διότι η συγκέντρωση μονάδων UI είναι χαμηλή και με τη σωστή δόση νομίζω θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το συγκεκριμένο σκεύασμα εξάλλου είναι σχεδιασμένο για να καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη D σε βρεφάκια και παιδάκια οπότε είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην προϋπάρχουσα κατάσταση ψαμμίασης των νεφρών. Επίσης έχει μεγάλη διαλυτότητα στο νερό, γεγονός το οποίο θα βοηθήσει στην απορρόφηση του οργανισμού. Θα πρέπει φυσικά, όπως και με όλα τα συμπληρώματα διατροφής, να τηρηθεί η σωστή δοσολογία. Ο ιατρός σας θα μπορεί να σας συμβουλέψει κατάλληλα για το σωστό τρόπο χρήσης οποιουδήποτε σκευάσματος και αν επιλέξετε. Σας ευχαριστούμε που μας δώσατε την ευκαιρία να απαντήσουμε σε κάτι τόσο ενδιαφέρον. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη απορία προκύψει.

 • ΘΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ Posted November 28, 2019 9:39 PM

  Πολυ κατατοπιστικό το αρθρο σας. Ειμαι 59 ετων ολες οι εξετασεις μου ειναι αριστες αλλα η βιταμινη. D ειναι 15.5…πινω τις carcioral d3 ειμαι σκουροχρωμος και δεν μου αρεσει ο ηλιος…μεχρι ποτε πρεπει να παιρνω τα δισκια???ποτε πρεπει να ξανακανω εξεταση??. Ευχαριστω

  • NutriMedical Team Posted December 2, 2019 1:50 PM

   Κύριε Χαραλάμπους, χαιρόμαστε που σας φάνηκε κατατοπιστικό το άρθρο και ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο σας. Μιας και δεν γνωρίζουμε την ποσότητα που λαμβάνεται καθημερινά και το χρονικό διάστημα (δηλαδή για πόσους μήνες/εβδομάδες) θα σας προτείναμε να απευθυνθείτε στον θεράπων ιατρό σας για να σας ενημερώσει σχετικά με τη διάρκεια της θεραπείας σας και για το πότε πρέπει να ξανακάνετε εξετάσεις. Σας ευχαριστούμε πολύ.

 • Eriona Zisai Posted January 1, 2020 6:16 PM

  Kalisprera , tha ithela na rwtisw kai egw kati . Zw monima stin Aglia kaia prin 4 mines anakalupsa oti eixa polu xamili vitamini d ,meta polous ponous se ola mou ta kokala kai tin mesi, meta apo 3 mines pou ekana eksetaseis einai pleon sta fusiologika , akoma pairnw sublirwmata 2000 uv kathimerina. Ta sumtomata mou einai ligo kalutera alla akoma ta kokala mou ponane. Boreite na mou peite an estw kai an einai twra fusiologiki xreiazetai akomi xronos gia na niwsw kalutera? Euxaristw kai kali xronia

  • NutriMedical Team Posted January 7, 2020 12:12 PM

   Καλημέρα σας και καλή χρονιά! Θα δείτε βελτίωση σταδιακά και θα ήταν συνετό να συνεχίσετε την αγωγή σας για τους επόμενους έξι μήνες. Σας ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο σας.

 • Σταματια Posted January 10, 2020 1:49 AM

  Γεια σας με την σειρα μου θα κανω κ εγω μια ερωτηση…μενω Αγγλία κ ανακαλυψα οτι εχω επιπεδο βιταμινης D στα 14. Και οστεοπενια ..περνω βιταμινη D3 4000iu καθημερινά..Πρόκειται να παρω καποια συμπληρωματα ασβεστιου με βιταμινη d3 400iu κ μαγνήσιο ..δηλ θα χορηγω 4400iu ημερεσιως στον οργανισμό μου..μηπως ειναι πολλα…και κατι αλλο ειμαι 58 κ το ασβεστιο απο συμπληρωμα θα ειναι 1000mg..ειναι πολλα γιατι μέχρι τωρα επερνα 500mg..
  ειδα οτι υπαρχουν 1200iu..2200iu κ4000iu …πια η διαφορα σας παρακαλω
  Σας ευχαριστω για την προσοχη σας…

  • NutriMedical Team Posted January 10, 2020 4:02 PM

   Καλημέρα σας, σας ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο σας! Όσο αφορά τη βιταμίνη D3 θα ήθελα να εμπιστευτείτε το θεράποντα ιατρό σας. Για να σας έχει προτείνει το συγκεκριμένο σκεύασμα ασβεστίου(με βιταμίνη D3) θα το θεώρησε ιδανικό για εσάς δεδομένου ότι του αναφέρατε την καθημερινή σας πρόσληψη σε βιταμίνη D3. Σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχει ο ενδοκρινολόγος που σας παρακολουθεί. Για το ασβέστιο, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία σας και την αναφορά που κάνατε σε οστεοπενία θεωρούμε πως είναι κατάλληλη η πρόσληψη σε 1000mg, θα ήταν όμως συνετό να κάνετε αιματολογικό έλεγχο σε δύο μήνες από την αρχή της θεραπείας σας διότι μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μία διακοπή ή αναπροσαρμογή της θεραπείας. Ο δείκτης IU των σκευασμάτων υποδεικνύει τη συγκέντρωση της ποσότητας που διαθέτει ένα σκεύασμα σε μία συγκεκριμένη ουσία, που άλλοτε είναι μικρή όπως π.χ τα 400IU και άλλοτε μεγάλη π.χ τα 4000IU. Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείξατε και ελπίζουμε η απάντηση να ήταν χρήσιμη για εσάς. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη απορία μπορεί να προκύψει.

 • Παροικακη πηνελοπη Posted March 5, 2020 12:37 PM

  Βρήκα κατατοπιστικο το άρθρο σας για την βιταμίνη d. Πρόσφατα μου πρότεινε η παθολόγος λήψη της d3 fix drops. Έχω δύο ερωτήσεις σχετικά. 1)αν προκαλεί κάποιες παρενέργειες και 2)αν θα με βοηθήσει ως ψωριασικη ασθενούς. Ευχαριστω

  • NutriMedical Team Posted March 6, 2020 1:50 PM

   Κυρία Παροικάκη, χαιρόμαστε που βρήκατε το άρθρο κατατοπιστικό. Θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες που να αποδεικνύουν τη λήψη βιταμίνης D στην αγωγή της ψωρίασης (μιας αυτοάνοσης πάθησης της οποίας τα αίτια δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί). Επιπροσθέτως, όλες οι μελέτες που ασχολούνται τα τελευταία χρόνια με την χορήγηση βιταμίνης D σε αυτούς τους ασθενείς αναφέρει χορήγηση υψηλών δόσεων (π.χ 35.000 IU) και για μεγάλα χρονικά διαστήματα για τη βελτίωση της συμπτωματολογίας της συγκεκριμένης πάθησης. Παρ΄όλα αυτά ακόμη και τα αποτελέσματα αυτών των μελετών δεν είναι απτά. Θα προτείναμε να ρωτήσετε τον δερματολόγο σας για να λάβετε μια πιο ξεκάθαρη άποψη. Όσο αφορά τις παρενέργειες της D3 Fix Drops θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την εταιρεία που είναι υπεύθυνη κυκλοφορίας του προϊόντος για να σας ενημερώσει σχετικά. Αν όμως ενδιαφέρεστε για βιταμίνη D3 με συγκέντρωση 400IU η βιταμίνη VitaDi θα ήταν μια πολύ καλή λύση για εσάς. Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες για το συγκεκριμένο προϊόν. Παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

 • Νικολαος Γυφτοπουλος Posted April 7, 2020 8:49 PM

  Μου αρεσε το αρθρο σας. Αν ειμαι πισω απο το παραθυρο η την τζαμαρια και με βλεπει ο ηλιος περνω βιτ.D. Ευχαριστω για των χρονο σας. Καλη συνεχεια.

 • Ariadnh Posted September 14, 2020 3:58 AM

  Χαιρεται
  Εχω πολύ κόπωση κι αδυναμία. Η βιταμινη d στις εξετάσεις ήταν πολύ χαμηλή. Ήταν 3. Από ότι μου είπε η γιατρός πρόκειται για σοβαρή έλλειψη. Έχω αρχίσει να παίρνω συμπλήρωμα 4000iu. Σε πόσο διάστημα πιστεύετε θα αρχίσω να έχω κάποια βελτίωση όσον αφορά την κόπωση; Με δυσκολεύει αρκετά στην καθημερινότητα.

  • NutriMedical Team Posted September 16, 2020 12:12 PM

   Αριάδνη, ένας μήνας τουλάχιστον θα περάσει πριν δείτε βελτίωση. Θα ήταν καλό να γίνει συχνός επανέλεγχος της συγκεκριμένης βιταμίνης μετά τον πρώτο μήνα για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε επαρκή ποσότητα βιταμίνης D. Και πάντα ο θεράπων ιατρός θα σας συμβουλέψει για τυχόν αλλαγές στη δοσολογία. Σας ευχαριστούμε για το σχόλιο και ευχόμαστε να ανακάμψει σύντομα η βιταμίνη D για να απαλλαχτείτε από το αίσθημα της κόπωσης.

 • Λουνής Αναστάσιος Posted January 6, 2021 10:05 PM

  Καλησπέρα και καλή χρονιά! Η ερώτηση μου είναι πως φτιάχνεται το χάπι; Παράδειγμα παίρνουν το μανιτάρι το κάνουν υγρό και μετά με την χημεία ξεχωρίζουν την βιταμίνη;;;

 • Αλέξανδρος Posted January 26, 2021 3:37 PM

  Καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες. Μια ερώτηση κρίσεως, αν φυσικά γνωρίζετε. Πχ παίρνουμε συμπλήρωμα d μαζί με ομέγα 3 για 3 μήνες. Αν τυχόν τα σταματήσουμε απότομα, υπάρχει περίπτωση να υποτροπιάσει κάποιος; Όπως για παράδειγμα με τα αντικαθλιπτικά, που αν τα κόψεις απότομα επανέρχονται ξανά τα προβλήματα σε μεγαλύτερο βαθμό

 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΑΚΟΣ Posted June 8, 2021 7:07 PM

  παρακαλω αρχιζω με 25.000 IU LECALCIF καθε Κυριακη μετα το μεσημεριανο φαι Πινω 3-4 ουζα η τσιπουρα στο γευμα μηπως υπαρχει κινδυνος ;;;;;;γιατι δεν μπορω να το κοψω ουτε τρωω αλλη ωρα της μερας….το πρωι 1 ποτηρι σπιτικο χυμο με μηλο καροτο πατζαρι λεμονι και π0ρτοκαλι…ολα στον αποχυμωτη με τις φλουδες τους αυτο θεωρηται γευμα;;; βραδυ λιγο γιαουρτι με 2 φ.ψωμι του τοστ αλλα βραδυ δεν κανει διαβασα λογω αυπνιας που ηδη εχω και παιρνω χαπι….Παρακαλω τι να κανω;;;;;;;; το μεσημεριανο αλκοολ με λιγο μεζε [κυριο γευμα μου] δεν μπορω να το κοψω……τι να κανω;;;;; ισως το πρωι με τον χυμο των 5 φρουτολαχανικων ειναι καλλιτερα;;; εστω μαζι με λιγο ψωμοτυρι;;;; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΛΥΣΗ

 • Ελένη Μιχ. Posted July 6, 2021 10:00 PM

  Καταρχάς, ευχαριστούμε για το κατατοπιστικό σας άρθρο. Θα ήθελα τη γνώμη σας για το συμπλήρωμα που παίρνω. Στην αιματολογική εξέταση, ήταν στο 19 η D3. Χρησιμοποιώ softgels των 2000IU. Κατά τη γνώμη σας πόσο διαστημα θα πρέπει να τα παίρνω για να ανέβει η D3 μου σε καλό επίπεδο;

  Σας ευχαριστώ!

 • Σταυρούλα Κατερτζιδου Posted July 28, 2021 12:50 AM

  Γεια σας εγώ παίρνω 2000 d3 μου είπε η ενδοκρινολόγος έχω χασιμοτο,εδώ και 11 μέρες, εδώ και 2 μέρες πονάω στα ούλα μόνο αριστερά πάνω! Λέτε να φταίει η βιταμίνη?

 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΕΡΕΖΑΚΗΣ Posted August 12, 2021 9:19 PM

  Συγχαρητήρια και σας ευχαριστώ για την βοήθεια!

 • Χριστίνα Posted August 24, 2021 2:21 PM

  Καλησπέρα συγχαρητήρια για το άρθρο σας.Εχω αδυναμία και πόνους μυϊκούς στα που στη μέση στα χέρια ενίοτε.Εκανα αιματολογικές και είμαι στο 23 γράφει ανεπάρκεια στη d .ξεκίνησα d 2000 εδώ και 1 μήνα αλλά δεν βλέπω διαφορά πότε θα δω βελτίωση;

 • Χριστίνα Κοτσαμπουικιδου Posted August 24, 2021 2:23 PM

  Καλησπέρα συγχαρητήρια για το άρθρο σας.Εχω αδυναμία και πόνους μυϊκούς στα που στη μέση στα χέρια ενίοτε.Εκανα αιματολογικές και είμαι στο 23 γράφει ανεπάρκεια στη d .ξεκίνησα d 2000 εδώ και 1 μήνα αλλά δεν βλέπω διαφορά πότε θα δω βελτίωση;

 • Σοφία ΝΑΒΡΟΖΙΔΟΥ Posted September 2, 2021 12:34 AM

  Τι μπορεί να φταίει αν παίρνεις συμπληρώματα d3 όπως Τέρρα καθημερινά και lecalcif 2000 ανά 15 μέρες αλλά από ανεπάρκεια της βιταμίνης έχεις καταφέρει να φτάσεις λίγο πριν τα χαμηλότερα όρια….Το παίρνω σχεδόν 2 χρόνια…

 • Σπυρος Posted October 4, 2021 1:53 AM

  Καλησπερα. Οσον αφορα τις φθινοπωρινες μερες που εχει ηλιο μεχρι ποσο θερμοκρασια το λιγοτερο πρεπει να εχει ωστε να παρω την επαρκη ποσοτητα; Ο Οκτωβρης την πρωτη εβδομαδα εχει 26-27 μεγιστη στην περιοχη μου, μεχρι ποια θερμοκρασια ειναι η επιθυμητη;

 • ΑΡΕΤΗ Posted October 14, 2021 10:26 PM

  30000 IU το μήνα, για ηλικιωμένο με οστεοπόρωση, άνοια, συγκοπικα επισοδεια, δυσκοιλιοτητα ….και 3 κατάγματα από πτώση πριν 14μηνες! Αντενδείξεις κώμα μέχρι και θάνατο! Σαν ανέκδοτο μοιάζει! Ποιος μου εγγυάται ότι θα αντέξει τέτοια δόση και για πιο λόγο να πάρει τόσο μεγάλη με την μία αντί 1000-2000 την μέρα?

 • γιαννης Posted December 22, 2021 1:41 AM

  ποιο καλη ειναι η βιταμινη D σε υγρη μορφη μια φορα την ευδομαδα 25000 UL/ML η καθε μερα σε χαπι ευχαριστω.

 • θεμης Posted February 5, 2022 11:43 AM

  Γεια σας υπαρχουν σκευασματα βιταμινης D και D3 ποια απο τα δυο να χρησιμοποιησω για ελειψη D εχουν διαφορες μεταξυ τους?

 • Ιφιγενεια Posted March 4, 2022 12:34 AM

  Καλησπέρα σας, ενώ έχω ασβεστιο στο ανώτατο φυσιολογικό όριο και βιταμίνη D χαμηλότερη του φυσιολογικού ορίου .
  Χρειάζεται να πάρω συμπλήρωμα βιταμίνης D ή θα μου ανεβάσει κι άλλο το ασβεστιο;
  Ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων .

 • Ελευθερία Posted April 8, 2022 5:36 PM

  Υπάρχει συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που πρέπει να λαμβάνουμε τη βιταμίνη D για καλύτερη απορρόφηση;

 • Χρήστος Posted May 5, 2022 3:11 PM

  Καλησπέρα σας. Ο γιατρός μου ανέφερε ότι θα πρέπει να παίρνω βιταμίνη D για μια αγωγη 6 μηνων λογω ανεπαρκειας στις εξετασεις αιματος. 10 ειχα. Το ερωτημα μου και ο προβληματισμος μου ειναι οτι ο φαρμακοποιος μου ειπε οτι θα πρεπει να πινω εναν μηνα συνεχομενα μετα διακοπη για εναν μηνα και να ξανα παρω. Μου ανεφερε οτι δημιουργει θεμα στο συκωτι του τυπου λιπωδες ΄ύπαρ κατι στο οποιο με εξαταση που εκανα πριν παρω καν τις βιταμηνες D με υπερυχο ειχα τετοια ευρυματα. Θα ηθελα μια απαντηση σε αυτο παρακαλω

 • Γιώργος Posted November 7, 2022 9:21 PM

  Καλησπέρα σας. Έκανα εξετάσεις αίματος και βρήκα την βιταμίνη d στο 18. Λιγο πιο κάτω δηλαδή από τα φυσιολογικά επίπεδα. Ο γιατρός μου χορήγησε την βιταμίνη d3 Ben. Το μόνο που φοβάμαι είναι αν αύριο αυξήσω την βιταμίνη μου λόγω χαπιού και σταματήσω, αλλά μετά δεν θα μπορώ να φτιάξω από μόνος μου στον ήλιο, διότι ο οργανισμός μου θα έχει εθιστεί να την παίρνει από το χάπι. Φοβάμαι μην μπλοκάρω τον οργανισμό μου με αυτό τον τρόπο. Τι θεωρείτε εσεις; επίσης πρέπει μα κόψω τα γαλακτοκομικα τώρα με τη θεραπεια; όπως ας πούμε να περιορίσω και την εμφανίση μου στον ηλιο;

 • Ιωαννα Posted January 17, 2023 8:37 PM

  Να σας ρωτήσω.. εκανα εξετάσεις για βιταμίνη d και έχω 13 που δείχνει έλλειψη.. ο γιατρός μου συνέστησε 4000iu vitamin d αλλά δεν μου είπε για πόσο καιρό.. μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε με αυτό? Περίπου πόσο θα χρειαστεί μέχρι βα φτάσω σε φυσιολογικά επίπεδα?

αφηστε ενα σχολιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαιτούμενα πεδία *