Παρεντερική Διατροφή ονομάζουμε την σίτιση του ασθενούς μέσω χορήγησης των απαραίτητων θρεπτικών ουσιών ενδοφλεβίως. Με παράκαμψη δηλαδή του πεπτικού συστήματος και των λειτουργιών του. Η σίτιση παρεντερικά γίνεται σε άτομα με βλάβη του γαστρεντερικού συστήματος. Τα άτομα αυτά δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά με την καθημερινή τροφή ή με εντερική διατροφή από το στόμα ή μέσω καθετήρα.

Η ενδοφλέβια σίτιση ή αλλιώς παρεντερική διατροφή είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα θρέψης καρκινοπαθών ασθενών ή ασθενών που πάσχουν από ανεπάρκεια εντέρου. Οι ασθενείς αυτοί αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους με λήψη τροφής από το στόμα.

Επομένως, αν αφήσουμε την υποθρεψία τους να χειροτερεύσει, θα παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές. Στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται η νοσηλεία τους για άλλους λόγους, και το μόνο που θέλουμε είναι να υποστηρίξουμε τη θρέψη τους, η παρεντερική διατροφή μπορεί να χορηγηθεί και στο σπίτι τους.

Εφαρμογή Ενδοφλέβιας (Παρεντερικής) Διατροφής

Για την εφαρμογή της παρεντερικής διατροφής κατ΄ οίκον είναι απαραίτητη μια κατάλληλα εκπαιδευμένη ομάδα. H εξειδικευμένη ομάδα μας αναλαμβάνει την παρακολούθηση και την εκπαίδευση του ασθενούς και των συγγενών του. Οι πιο συνηθισμένες καταστάσεις στις οποίες μπορεί να κριθεί αναγκαία η παρεντερική σίτιση είναι οι εξής:

  • Απόφραξη του γαστρεντερικού σωλήνα ή χαμηλή απορροφησιμότητα θρεπτικών συστατικών λόγω καρκίνου και θερπειών
  • Σύνδρομο βραχέος εντέρου
  • Νόσος Crohn λόγω φλεγμονής ή άλλων συμπτωμάτων που επηρεάζουν την απορρόφηση ή την πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών
  • Ισχαιμική νόσος του εντέρου
  • Μη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου λόγω χειρουργικών επεμβάσεων, νευρολογικών νόσων, ακτινικής εντερίτιδας και άλλων αιτιών
  • Μη διαχειρίσιμοι έμετοι και διάρροιες στα οποία είναι απαραίτητη η μη πρόσληψη τροφής μέσω του γαστρεντερικού συστήματος